Muziek! spelenderwijs

DSC01757

Muziek! spelenderwijs

 Als het goed is krijgen jonge kinderen op de basisschool net als rekenen, lezen en taal ook muziek aangeboden op school. Als het goed is. Maar daar zit het hem nu juist in. De impulsregelingen van de regering ten spijt, blijft muziek het ondergeschoven kindje in de klas. Jammer, want juist vandaag de dag wordt meer en meer bewezen (ook wetenschappelijk!) dat muziek zo’n goede invloed heeft op niet alleen ons welzijn en ons gevoel voor eigenwaarde, maar ook op de hersenen. Om nog maar te zwijgen van de sociale vaardigheden die door het samen muziek maken geoefend worden.

Wanneer je in je kleuterjaren nog een (niet oneerbiedig bedoeld) oude rot uit het vak voor de klas hebt staan, wordt erin elk geval nog regelmatig gezongen en gedanst, maar zodra je in groep 3 bent beland, is het ver zoeken naar een vrolijke noot. En dat terwijl je in groep 3 en vooral groep 4 je in je sociaal emotionele ontwikkeling grote sprongen maakt.

Dus.

Als muziektherapeut in het (kinder)revalidatiecentrum ben ik nauw verbonden aan de mytylschool. Ik geloof in het al spelend leren en denk dat we daardoor niet alleen wijzer worden, maar ook onze eigen wijs kunnen vinden. Niet alleen kinderen van de mytylschool, maar ook kinderen van andere scholen gun ik het plezier en het wijzer worden van het samen muziek maken.

DSC01802
muziek! spelenderwijs

Tijdens de opleiding van Tamino tot vakspecialist Muziek in Speciaal Onderwijs (2017/2019) ben ik betrokken bij de muzieklessen op de Sprienke en de Kring.

Daarnaast ben ik in te huren op scholen en (kinder)feestjes om een muziekworkshop te komen geven. De ene keer maken we een hoorspel, de andere keer slaan we ritmes tegen elkaar in op de djembé en weer een andere keer proberen een lied te begeleiden met boomwhackers, handtrommels, piano of drumstel. Ik probeer zoveel mogelijk af te stemmen op de leeftijd en de verzoeknummers van de kinderen.

muziekworkshop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s